Europees Parlementslid / Burgemeester
Kruimelpad
Duidelijk
Elke zondag belicht ik een onderwerp dat me de voorbije week opviel…
Duidelijk
Een vreemde ochtend voor mij. De laatste voor ik morgen de kaap van de zestig rond. Een nieuwe tram, of een nieuwe voordeur zoals men dat pleegt te noemen. Ik ga er niet te lang bij stil staan nadat we gisteren al een feestje bouwden met de Desselaars geboren in 1963. Ik zal zeggen; we zagen er allemaal goed uit. En de conditie zit ook mee wat nodig zal zijn voor het jaar dat er staat aan te komen: Vlaamse, federale en Europese verkiezingen in juni en gemeentelijke en provinciale binnen 54 weken. Ja, we kunnen al in weken gaan spreken. Laat mij vandaag de focus op die eerste leggen; de stembusslag van zondag 9 juni 2024. Noteer de datum met stip in je agenda.
Maandag werd in het Vlaams Parlement de aftrap gegeven voor het laatste werkjaar van deze legislatuur. Een sterke Jan Jambon kon een goed onderbouwde Septemberverklaring afleggen. Goed onderbouwd omdat ze gebaseerd was op drie belangrijke pijlers: kinderopvang, werk en onderwijs. Met als rode draad doorheen heel de begroting maatregelen om de werkzaamheidsgraad in Vlaanderen verder te verhogen richting 80%. Sinds de start van deze legislatuur in 2019 en ondanks de COVID-crisis, gevolgd door de energiecrisis, hoge inflatie en stijging van de loonkost steeg de Vlaamse werkgelegenheidsgraad van 75% naar 77% vandaag. Ook 2% meer dan het EU-gemiddelde terwijl het zuiden van dit koninkrijk en onze hoofdstad aan het staartje blijven bengelen en zo het Belgisch cijfer ver onder dat EU-gemiddelde laat uitkomen.
Ik vind de werkzaamheidsgraad nog steeds een belangrijke parameter. Voor de werkende zelf de beste zingeving en een remedie tegen armoede. Voor de samenleving op zich dan weer een noodzaak om de sociale zekerheid betaalbaar te houden. Om zij die werkten (de gepensioneerden) en zie die niet kunnen werken (zieken en personen met een handicap) een deftige levensstandaard te bieden. Kan het socialer?
Omdat elke euro ook maar één keer kan uitgegeven worden moet het beleid zich ook aanpassen aan de gewijzigde omstandigheden. Gelet op de veel moeilijk in te vullen knelpuntvacatures is het extra stimuleren van de vraag naar arbeid via doelgroepkortingen voor werkgevers vandaag minder aangewezen. Dat beleid wordt dan ook afgebouwd. Om meer Vlamingen aan het werk te krijgen is het dan weer wel noodzakelijk dat wie werkt meer overhoudt. Dat doen we via de jobbonus en door de werkende ouder voorrang te geven bij de kinderopvang. De investeringen in de kinderopvang gaan op vier jaar tijd naar bijna maal drie en komt zo op meer dan 1,1 miljard euro
Meer dan 1 miljoen Vlamingen, of ruim 40% van de werkende Vlamingen, zullen kunnen genieten van die jobbonus terwijl ook de sector van de dienstencheques, en meer specifiek deze van onze poetshulpen, met 50 miljoen euro zal versterkt worden.
Dit alles doen we dan ook nog eens tegen de achtergrond van een begroting die terug richting evenwicht evolueert. Vlaanderen dook diep in de schulden om onze bedrijven en verenigingen overeind te houden tijdens corona. Met succes. Dat begrotingsevenwicht dient zich aan in 2027. Daarmee is Vlaanderen uniek in België. Federaal en de andere gemeenschappen en gewesten kunnen daar alleen maar van dromen.
De voorbije week stond ook de provincie West-Vlaanderen in de schijnwerper. Zowel een opiniepeiling in onze meest westelijk gelegen gouw als het nieuws hoe de N-VA er de kiesstrijd wil aanpakken: Jean-Marie Dedecker trekt de Kamerlijst, Sander Loones die voor het Vlaams Parlement. Wat me in de analyses vooral opviel was de link die men legt met stikstof en Ventilus twee zware politieke dossiers. Wat die eerste betreft worden boeren opgejut tegen het beleid en voor het tweede maakt men mensen bang voor de hoogspanningslijn die moet gebouwd worden. Toch een gekke wereld, neen? Eerst moesten de kerncentrales op de schop want te gevaarlijk en oubollig (zegt men). Windmolens op land ook liefst niet want die geven slagschaduw en maken lawaai. Dan maar windmolens op zee. Geen hinder, of toch wel, want de kabel die ons van stroom voorziet moet niet alleen aan land, hij moet verder door het binnenland in. Geen kabel boven ons hoofd staat op borden geschreven. In de Kempen ging men minder omzichtig te werk (zie foto) en van compensaties voor de mensen die er onder of vlakbij wonen, wat in West-Vlaanderen wel zal gebeuren, heb ik hier nooit iets van gehoord of gelezen.
De week werd afgerond door opnieuw een peiling, nu in Het Laatste Nieuws. Die in ogenschouw nemende en de zetelverdeling er naast leggende van wat die uitslag in de Kamer te weeg zou kunnen brengen staan we er niet goed op. Vivaldi II staat dan in de sterren geschreven, als het moet verruimd met de Waalse christendemocraten. Laat dat duidelijk zijn. En van die boer aub geen eieren meer. Het is genoeg geweest.
Zo, en nu met bekwame spoed naar de Colateur (de Gracht voor Desselaars) in Retie waar het Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete een informatieve wandeling organiseert en dan naar het PC in Witgoor voor ons jaarlijks mosselfeest. Wie zin heeft in een lekkere portie mosselen, vidé of stoofvlees? Altijd welkom. Fijne zondag nog.
Kris van Dijck
Dessel, 1 oktober 2023