Al hoeft dat niet zo te zijn, vindt Johan Van Overtveldt, delegatieleider in het Europees parlement.  “We mogen en moeten verontwaardigd zijn over de aangekondigde maatregelen, maar verrassen mogen ze ons niet.”

 

“Shoot first, ask questions later”, is een bekende metafoor die de agressieve manier van onderhandelen die de Amerikanen typeert.

 

“Deze Amerikaanse houding is niet nieuw, maar ze neemt inderdaad ongekende proporties aan onder Trump II.  We mogen ons daardoor echter niet van de wijs laten brengen. Vergeet ook niet dat handelstarieven vanuit zowel economisch als historisch perspectief altijd als een boemerang terugkeren naar de afzender. Het is belangrijk dat we kalm blijven en zelf aan de slag gaan.”, zegt Van Overtveldt.

 

“Never waste a crisis”, vult N-VA Europarlementslid Kris Van Dijck, lid van de Commissie Internationale handel (INTA), verder aan, “We moeten het hoofd koel houden en ons als EU niet uit elkaar te laten spelen. Dit zou onze onderhandelingsmacht enkel maar ondermijnen. We kunnen nu versneld werk maken van de opportuniteit om wereldwijd handelsakkoorden te sluiten, zoals bijvoorbeeld met Mercosur of landen in Zuidoost- Azië. Samen moeten we schouder aan schouder staan tegen de volatiliteit van het Amerikaanse handelsbeleid.”

 

Van Overtveldt roept op om te onderhandelen en ondertussen de economische fundamenten van de Europese Unie te versterken.

 

“De voorbije periode heeft ons geleerd dat we ons beter moeten wapenen.  Letterlijk, tegenover tot de Russische agressie en figuurlijk, wat betreft onze concurrentiepositie. We hebben er meer dan ooit belang bij om die concurrentiepositie aan te scherpen, door regelgeving drastisch te vereenvoudigen, de lasten en energiekosten te verlagen, de interne markt te versterken, te digitaliseren en investeringen en innovatie te stimuleren.”