Europees Parlementslid / Burgemeester
Kruimelpad
“Een bedankje via sms is het leukst”
“Een bedankje via sms is het leukst”
DESSEL Gazet van Antwerpen/Kempen, Vr. 08 Feb. 2019, Pagina 21
De Desselse burgemeester Kris Van Dijck (N-VA) beschikt al 16 jaar over hetzelfde bureau.
Hij personaliseerde zijn werkplaats met familiefoto's, tekeningen van zijn kinderen, relatiegeschenken en de Vlaamse en Catalaanse vlag. Er hangt ook een opmerkelijke houtskooltekening van hem en Bart De Wever aan de muur, een overblijfsel van de N-VA-campagne uit 2004.
Vanuit het bureau van de Desselse burgemeester Kris Van Dijck (N-VA) heb je een prachtig zicht op het Campinaplein en de Markt van Dessel. Maar tegelijk ligt het verscholen in het gemeentehuis, achteraan in de gang op de bovenste verdieping. “Voor bezoekers van het gemeentehuis zit ik het verst weg”, lacht Kris. “Ik zeg altijd: de problemen van mensen moeten opgelost zijn vooraleer ze tot bij mij komen. Dat wil niet zeggen dat ik niet bereikbaar ben, integendeel, iedereen is welkom op mijn spreekuur.”
Degelijke meubels In maart 1996 verhuisden alle gemeentediensten naar het gemeentehuis op het Campinaplein. “Sindsdien zit ik bijna onafgebroken in dit bureau, met uitzondering van één legislatuur tussen 2001 en 2007”, zegt Kris. “De meubels kochten we nieuw aan in 1995 en ze staan er nog steeds. Het zijn echt degelijke stukken.”
In de hoek van het bureau prijkt een kleurrijke vlaggencollectie. “Ik ben trots op mijn vlaggen”, glundert Kris. “Ik heb er eentje van Dessel, Vlaanderen en Catalonië en nee, geen van België. Zolang de parlementsleden van Catalonië in de gevangenis zitten zonder proces, blijft de Catalaanse vlag hier staan én draag ik het gele lintje op mijn kostuum.”
Een zeer persoonlijke touche aan het bureau van Kris, zijn de vele familiefoto's en enkele tekeningen van zijn kinderen. Aan de muur hangen twee ingekaderde tekeningen van Brecht en Helena, twee van zijn vier kinderen. “Ondertussen zijn ze 21 en 19 jaar, maar die tekeningen betekenen veel voor mij. Helena maakte zelfs een tekening om mij te feliciteren omdat ik burgemeester werd.” Daarnaast kleurt een familiefoto het bureau.
Ook enkele foto's uit de oude doos prijken tegen de kast. “Een foto toont mijn grootvader terwijl hij in de jaren zestig de carnavalsstoet in Witgoor begeleidt”, zegt Kris. “Mijn grootvader betekent veel voor mij. Hij introduceerde de Vlaamsgezindheid in mijn familie toen hij na de Tweede Wereldoorlog even in de gevangenis zat omdat hij onterecht van collaboratie werd beticht.”
Ideale maten Nog een opmerkelijke foto is de uitvergroting van een tractorspoor. “De gemeente kocht in 1986 enkele uitvergrote zwart-witfoto's van de Desselse fotograaf Hugo Minnen”, weet de burgemeester. “De foto's tonen details van bandensporen of straten. Ze staan symbool voor vergankelijkheid.
En eigenlijk is dat in het dagelijks leven ook zo. Kijk maar naar het relatiegeschenk van het nucleair bedrijf FBFC, dat er ondertussen ook al niet meer is. Heel spijtig, want dit had niet vergankelijk mogen zijn. De nucleaire sector is in mijn ogen nog steeds de properste energie die je je kan voorstellen. Volledig CO2-neutraal, met zeer weinig afval.”
Een ander portret dat het kabinet siert, is een houtskooltekening van hem en Bart De Wever. “Die heb ik cadeau gekregen van de kunstkring Millennium. De tekening werd gemaakt op basis van een campagnebeeld uit 2004, waarin ikzelf en Bart De Wever poseerden met de slogan 'ideale maten'. We hadden toen allebei níét de ideale maten, maar we gingen wel allebei voor hetzelfde doel en dat is ons toen ook gelukt. Verkozen worden vanop een kartellijst. Die tekening heeft dus wel een positieve betekenis voor mij.”
Koekjesdoos Ten slotte staan er her en der geschenken tentoongesteld die Kris tijdens zijn loopbaan kreeg, waaronder een koekjesdoos die dateert van de verkiezingsoverwinning in 2014 en een trofee van de Ahmadiyya-moslimgemeenschap. “Die kreeg ik omdat ik altijd bereid ben om naar hen te luisteren. En dat appreciëren ze wel.”
Toch zijn volgens Kris de leukste geschenken de bedankjes van inwoners die hun blijk van waardering uiten. “Een bedankje in een sms'je is voor mij als burgemeester het mooiste geschenk dat er bestaat.”
Saskia van gestel ■