Het gaat slecht met de industrie in de Europese Unie: er zijn afvloeiingen, bedrijfssluitingen en grote ondernemingen die aankondigen niet langer in Europa te willen investeren. De hoge energiekosten en de overvloed aan regelgeving worden vaak als de belangrijkste oorzaken aangewezen. “Stop met dirigistische industrieplannen die gefinancierd worden met nog meer schulden. Creëer een kader dat innovatie en private investeringen aanwakkert”, reageert Johan Van Overtveldt, delegatieleider voor de N-VA in het Europees parlement.

Sterkere concurrentiepositie

Om de concurrentiepositie van de Europese industrie te versterken, pleit de N-VA-delegatie onder meer voor een vereenvoudiging van de regelgeving. “Het huidige regelgevingsklimaat is te complex en niet marktconform. We moeten de regeldruk en de daaraan gebonden rapporteringsverplichtingen verminderen”, vertelt Kris Van Dijck, die ook lid is van de Industrie- en Energiecommissie (ITRE). “Dat kost niets; integendeel, het creëert ruimte voor groei.”

Aangepaste Green Deal

Daarnaast roepen de N-VA-parlementariërs op tot een verstandige aanpassing van de Green Deal. “Het is cruciaal om de sociaaleconomische realiteit meer in het oog te houden. Duurzaamheid is belangrijk, maar moet haalbaar zijn voor onze industrie”, aldus Van Overtveldt. 

De N-VA pleit ook voor de norm van haalbaarheid en betaalbaarheid bij wetgeving voor zowel burgers als bedrijven waarbij nucleaire energie belangrijke mogelijkheden biedt. “Naast ons bestaande nucleaire park bieden nieuwe ontwikkelingen perspectieven op duurzaamheid, betaalbaarheid en zekerheid. We hebben jaren verloren; het is tijd om deze kans te grijpen”, benadrukt Kris Van Dijck.

Sterke interne markt

Om een sterke interne markt te waarborgen, is het ook belangrijk om die te versterken op het gebied van transport, energie en diensten. “We moeten zorgen voor een gelijk speelveld binnen de interne markt en stoppen met het versoepelen van staatssteun die nefast is voor de kleinere landen”.

Chinese concurrentie

Tot slot vraagt de N-VA aandacht voor de oneerlijke concurrentie uit China. Zo kunnen importtarieven een nuttig instrument zijn, maar is het minstens zo belangrijk om strenge kwaliteits- en veiligheidsnormen op te leggen aan geïmporteerde producten. “Alleen zo kunnen we een gelijk speelveld creëren voor onze Europese bedrijven”, besluit Van Overtveldt.

Met deze voorstellen hoopt de N-VA de fundamenten te leggen voor een sterke, innovatieve en toekomstbestendige, Europese industrie dat in het belang is van de welvaart in de Europese Unie en haar lidstaten.