Beste Desselaar,

 

Eén week scheidt ons nog van de gemeente- en provincieraadsverkiezingen. Eén week nog om je te overhalen om te komen stemmen. Eén week nog om je te overtuigen je stem aan onze lijsten te geven: N-VA voor de provincie en N-VA/cd&v voor de gemeente.

 

De voorbije dagen en weken is er heel wat gezegd en geschreven. Zaken die me ook opstandig maken. Waar een loopje genomen wordt met de waarheid. Die me dus boos maken. Maar die boosheid verdwijnt gelukkig snel als ik zie hoeveel moois er in Dessel gebeurt. Ons vorig gemeentelijk infoblad De Desselaar al eens doorbladerd? Dessel leeft en bruist als nooit tevoren. Dankzij het verenigingsleven. Dankzij de gemeentelijke diensten die ontelbare initiatieven nemen. Iedereen kan hier in Dessel zijn gading vinden terwijl niemand afgeblokt wordt als hij of zij nieuwe initiatieven neemt. We realiseren dat allemaal, laat ons niet vergeten, als kleine gemeente. Bijna de kleinste van de Kempen trouwens. We bieden wat je normaal alleen in grotere gemeenten of steden zou kunnen verwachten.

 

Onze infrastructuur al eens bekeken voor sport en spel, cultuur en vrije tijd? Maar ook ons openbaar domein, wegen en plantsoenen? Het zijn vaak de niet-Desselaars en de nieuwe inwoners die me komen vertellen hoe mooi en netjes het hier is. En die zorg geldt voor heel Dessel, Witgoor, Heide en Brasel. Is daarbij alles tot in de puntjes in orde? Neen. En dat kan ook niet. Laat niemand je dat wijs maken. Ook de  middelen en mogelijkheden van ons dorp kennen hun limieten. Ook hier groeien de bomen niet tot in de hemel.

 

Over middelen gesproken. De gemeente vraagt in heel de streek de minste belastingen aan jou, Desselaar, en diegenen die jou komen vertellen dat het met minder kan? Awel ik geloof ze. Maar dan moeten ze er ook bij vertellen wat er dan niet meer zal gebeuren. Minder investeren. Minder onderhoud. Minder personeel om jou ten dienste te zijn. Minder kwaliteit. Met argumenten van ‘efficiëntie winsten’ en ‘buiten de kaders denken’, mooie theorieën in managementcursussen, koop je niks. 

 

Onze N-VA/cd&v-ploeg staat klaar om het goede beleid in Dessel verder te zetten. Twee partijen die de handen in elkaar slaan omdat ze zien dat het goed is. Dat ze samen sterk willen staan om de weg te blijven bewandelen die Dessel zo mooi maakt. 21 bekwame kandidaten die het gaan doen, en geloof me, er waren nog mensen die mee wilden doen. Die ook op onze lijst wilden staan. Sommigen gingen hun heil dan maar elders zoeken, maar de meesten bleven evenwel trouw aan onze ploeg, ook nadat ze gecontacteerd werden om over te lopen. Een politieke groep kan rekenen op een brede basis die groter is dan de 21 kandidaten. En dat zijn we! 

 

Ook de sfeer die door anderen rond mijn persoon gecreëerd werd, wens ik nogmaals uitdrukkelijk tegen te spreken. Indien jij, Desselaar, mij jouw vertrouwen geeft, dan blijf ik burgemeester. Dan blijf ik me inzetten voor ons dorp, haar belangen en haar inwoners. Dan kan je op mij blijven rekenen. Dat geldt immers voor al de kandidaten op onze N-VA/cd&v-lijst. Van de eerste tot de laatste. Van lijsttrekker tot lijstduwer (Herman Minnen), wij gaan er allemaal voor en nemen het mandaat op dat jij ons toekent. Wij zijn beschikbaar en we zijn er klaar voor!

 

Tot slot wat de provincie betreft. Ik sta op vraag van de partij op de provincielijst, getrokken door Mireille Colson. Momenteel wordt de provincie bestuurd door N-VA en cd&v. Om ook voor de provincieraadsverkiezingen een goede uitslag te halen vroeg de partij mij om als Kempense stemmenkampioen van juni laatstleden die lijst te steunen vanop de voorlaatste plaats. Jan Jambon steunt in het arrondissement Antwerpen. Bart De Wever in het arrondissement Mechelen. Ik doe dat dus om te steunen - symbolisch - in de Kempen, want mijn focus ligt duidelijk op Dessel en Europa. Niet op de provincie. De provincielijst steunen is zeker niet zonder belang. Voor Dessel is het belangrijk dat er een goed provinciebestuur is waarmee we intens kunnen samenwerken. Dat deden we al en dat wil ik behouden. Daarom mijn steun als kandidaat. 

 

Het is dus aan jou, Desselaar, om volgende week te kiezen. Onze ploeg en ik kunnen alleen maar beloven ons uiterste best te blijven doen, zoals ik dat al 36 jaar onafgebroken doe. Jij beslist! Jij hebt het laatste woord. 

En nu spoed ik me naar het Parochiecentrum in Witgoor voor ons jaarlijks mosselfeest. Tot straks? Of dan toch zeker tot volgende week. Fijne zondag nog en deel deze brief. Dank!

 

Dessel, 6 oktober 2024

Kris van Dijck