Tijdens een top van de Latijns-Amerikaanse landen in Uruguay werd vandaag het vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en Mercosur officieel ondertekend. Daardoor krijgt de EU gemakkelijker toegang tot een dusver redelijk gesloten markt van 260 miljoen consumenten met hoge importtarieven, ingewikkelde administratieve procedures en allerhande afwijkende technische standaarden. 

Goed nieuws, zegt Kris Van Dijck: “Het zal onze bedrijven in staat stellen om voorsprong te nemen op Amerikaanse en Aziatische concurrenten. Bovendien is er nu ook bijkomende aandacht voor duurzame ontwikkeling met onder meer engagementen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen, voor het behoud en beheer van het Amazonewoud en met bindende arbeids- en milieunormen die de Mercosur-landen moeten respecteren.”

Nieuwe kansen voor Vlaanderen

Handelsakkoorden zijn cruciaal voor Vlaanderen met een open economie die sterk leunt op export en zorgt voor welvaart en jobs. Van Dijck verwelkomt het handelsakkoord met open armen: “Zonder dit geostrategisch akkoord dreigden we deze landen in de armen te duwen van bijvoorbeeld China dat minder tot geen aandacht heeft voor duurzaamheid, milieu, vastleggen van regels.” 

Bezorgdheden landbouw ondervangen

De jongste weken verzetten sommige landbouwsectoren zich tegen het akkoord uit vrees om overspoeld te worden door landbouwproducten. Ze wijzen op het gebruik van andere productienormen in de Mercosur-landen. Maar het is de vraag of het voor Mercosur-producenten de moeite loont om zich te conformeren aan onze hoge standaarden voor antibiotica en hormonen. Als netto-exporteur van agrarische producten richting Mercosur ligt hier net voor Vlaanderen een opportuniteit. 
De CETA-saga dreigt zicht te herhalen. Toen schreeuwde de Franse en Waalse landbouwsector ook moord en brand bij het handelsakkoord met Canada. Achteraf is die vrees ongegrond gebleken, wat president Macron ook moest toegeven”, aldus Kris Van Dijck.

En nu?

Om marktverstoringen te vermijden komt er een Europees steunpakket exclusief voor de landbouwsector. Daarnaast is er een voortdurende kwaliteitscontrole, certificering en monitoring op wat wordt ingevoerd in de Unie. Elke lidstaat kan aan de alarmbel trekken. Nu het officiële einde van de onderhandelingen is aangekondigd, ondergaan de teksten nog een juridisch-taalkundige opschoning. Daarna worden ze voorgelegd voor goedkeuring door de Raad. Ten slotte doorloopt het akkoord nog zowel de Europese als nationale goedkeuringsprocedures.