Vandaag geen zondagochtend column. Ik mocht immers als voorzitter van de partijraad in de Antwerp Expo het ledencongres van de N-VA voorzitten. Op de agenda: de deelname aan de Vlaamse regering. Nadien volgde dan het partijbestuur om onze ministers aan te duiden en de bekrachtiging daarvan door onze partijraad. Vroeg uit de veren en vroeg op pad; dus geen ochtendcolumn. Een avondeditie dan maar…   

 

Op een kleine 24 uur tijd  lukten we erin bijna 1.000 leden te verzamelen om kennis te nemen van het Vlaams regeerakkoord, vragen daarover te stellen of opmerkingen te formuleren en finaal het regeerakkoord en de deelname van de N-VA aan de Vlaamse regering goed of af te keuren. Tekst en uitleg werd gegeven door formateur Matthias Diependaele, geflankeerd door 23 parlementsleden die op één of andere manier betrokken waren bij de onderhandelingen. 

Het regeerakkoord is opgebouwd rond drie kernbegrippen: een welvarend Vlaanderen, een warm Vlaanderen en een Vlaanderen dat verenigt. De kritiek die ik de voorbije uren hoorde dat de N-VA te veel toegaf op o.a. sociale punten weerleg ik met klem. De N-VA heeft steeds ingezet op een sterk sociaal  beleid. Niet door te pamperen, maar wel door mensen uit te dagen en op te tillen. Een Vlaams nationalist wil een sterke welvaart om vervolgens solidair te zijn met hen in de samenleving die het nodig hebben. Dat ademt dit regeerakkoord! Het congres was ook duidelijk met meer dan 95% ja-stemmen.  

 

Veel lof wil ik bij deze zeker brengen aan de nieuwe minister-president. Ik leerde Matthias kennen als medewerker van EU-parlementslid Frieda Brepoels. Daar ging hij, na zijn studie rechten aan de KUL voltooid te hebben, aan de slag. Een goede leerschool blijkbaar, dat werken voor Frieda, want hij leerde er de politieke stiel in al zijn facetten kennen. 

Voor zijn dertigste verjaardag werd hij lid van het Vlaams Parlement en kwam zo in mijn fractie terecht. Hij werd ondervoorzitter van de commissie Economie, Innovatie, Wetenschapsbeleid, Sociale Economie en Werk, lid van de commissie Binnenlands Beleid, Europese Aangelegenheden en Internationale Samenwerking en ging als plaatsvervanger naar de commissie Algemeen Beleid, Financiën en Begroting. Nadat ik in 2013 aan een nieuwe ambtstermijn als burgemeester van Dessel kon beginnen, werd Matthias fractieleider. Een terechte keuze.    

Na de verkiezingen van 2014 bleef Matthias fractievoorzitter en ging als vast lid onze kleuren verdedigen in de commissies voor Algemeen Beleid, Financiën en Begroting en Economie, Innovatie, Wetenschapsbeleid, Werk en Sociale Economie. 

Nog eens vijf jaar later werd hij lid van de regering Jambon met de bevoegdheden Begroting, Financiën, Wonen en Onroerend Erfgoed. Daar zorgde hij voor een strak begrotingsbeleid dat onze kinderen niet belast met een berg schulden. 

 

Diegenen die Matthias wegzetten als een koele, rekenende boekhouder, moet ik tegenspreken. Zij kennen hem niet. Voor mij is hij altijd een joviale hard werkende politicus geweest die zich met hart en ziel inzet en steeds het belang van alle Vlamingen voor ogen heeft. Dat hij ook in Zottegem van de N-VA de grootste partij maakte zegt genoeg.  

 

Diependaele I die morgen van start zal gaan, breekt ook twee records. Voor het eerst heeft één partij in een coalitie van drie of meer de meerderheid van de zetels: 5 op 9. En ten tweede telt deze regering niet minder dan 6 vrouwen op 9. Allemaal vrouwen die stuk voor stuk van aanpakken weten. Voor mij telt de mens, de politicus, niet of die man of vrouw is al wil ik de drie mannen bij deze wel waarschuwen; ze zullen hun “mannetje” moeten staan.  

 

Ik wens de hele ploeg heel veel succes toe. En waar we in Europa bondgenoot kunnen zijn in het belang van de Vlamingen? Men kan op Johan, Assita en mij rekenen. Een fijne zondag nog voor de drie uurtjes die deze zondag nog telt.

 

Kris van Dijck

Dessel, 29 september 2024