Voor de N-VA-delegatie moet de welvaart en veiligheid van de burgers en de concurrentiekracht van de bedrijven voorop staan. “In woelig geopolitiek water is het belangrijk om een stabiele koers aan te houden. De nieuwe Europese Commissie legt – meer dan de vorige – de nadruk op competitiviteit, het verminderen van regeldruk, investeringen, veiligheid en defensie”, merkt N-VA-delegatieleider Johan Van Overtveldt op. 

“Die intenties stemmen ons hoopvol, maar we zullen aandachtig volgen hoe ze gerealiseerd worden. De Europese Unie kan het zich op dit moment niet veroorloven om naar aloud recept beleid te voeren. De internationale en economische context is op enkele jaren tijd drastisch veranderd. Het is tijd om prioriteiten te stellen en actie te ondernemen.”

Migratie en veiligheid

“Ik waardeer het dat Commissievoorzitter Von der Leyen werk wil maken van het migratiebeleid, enerzijds door illegale migratie aan te pakken en anderzijds onze bedrijven de kans te geven om talenten aan te trekken. We moeten durven kiezen voor onze waarden en normen, geen shariapraktijken toestaan en geen geld geven aan organisaties met slechte intenties”, vertelt Europees Parlementslid Assita Kanko. “De kiezer wil dat we ons migratiebeleid op orde brengen en werken aan goede terugkeerwetten.” 

Verder moet er ook extra aandacht zijn voor de strijd tegen antisemitisme, zodat Joodse kinderen veilig naar school kunnen. Daarnaast moet de EU de politiële en justitiële samenwerking verbeteren, de georganiseerde misdaad aanpakken en de havens beschermen tegen druggerelateerde criminaliteit.

Haalbaar en betaalbaar energiebeleid

Na de schade van de Green Deal is het dringend tijd voor verantwoordelijk beleid dat burgers en bedrijven ondersteunt in plaats van ze te verstikken met bureaucratische rompslomp en extra financiële lasten. “We blijven waken over een haalbaar en betaalbaar energiebeleid voor onze burgers en bedrijven”, stelt Kris Van Dijck die in de Energiecommissie van het Europees Parlement zetelt. “Zo is en blijft kernenergie cruciaal voor onze Vlaamse industrie en onze energieonafhankelijkheid. Ze zorgt ook voor een gezonde balans tussen klimaatambities en onze competitiviteit.” 

Uitgaven herbekijken

Op budgettair en economisch vlak moet de EU durven schakelen. “We mogen geen schrik hebben om uitgaven op een ernstige manier te herbekijken. De Europese Unie is budgettair te sterk gebonden aan beleidskeuzes uit het verleden die de toekomst hypothekeren”, meent Van Overtveldt, tevens voorzitter in de Begrotingscommissie in het parlement.

Concurrentiekracht

Er moet dringend een ‘Industrial Deal’ komen om de Europese competitiviteit te ondersteunen. De interne markt moet voltooid worden en gerichte investeringen in onderzoek, ontwikkeling en infrastructuur dringen zich op. “Meer geld is trouwens niet de oplossing voor elk probleem. Laten we al eens beginnen met maatregelen die niets kosten: de Europese regeldruk verlagen en snoeien in verstikkende rapporteringsverplichtingen”, vindt Van Dijck. 

Geopolitieke realiteit

Europa moet haar beleid afstemmen op machtspolitiek en proactief een sterkere geopolitieke rol claimen. Voor de N-VA is het essentieel dat de EU haar strategische positie versterkt om haar waarden en belangen te beschermen. De Russische invasie in Oekraïne deed de Europese veiligheid op zijn grondvesten schudden. Niet alleen was die invasie een aanval op een soeverein land, maar ook op de Europese waarden van democratie en de rechtstaat.

“De tijd van naïef idealisme is voorbij”, aldus Van Overtveldt. “De militaire, economische en humanitaire steun aan Oekraïne moet onverminderd doorgaan. Het is niet alleen een kwestie van solidariteit, maar ook van strategisch belang.” Daarnaast moet de EU dringend haar eigen militaire industriële capaciteit opschroeven door investeringen te stimuleren.

Handel

Ook de relatie met China vraagt om een vastberaden aanpak. Terwijl economische samenwerking onvermijdelijk is, moet de EU zich bewust zijn van de risico’s van oneerlijke concurrentie en strategische afhankelijkheid. In een onstabiele wereld van oprukkend protectionisme, sluimerende handelsconflicten en een Wereldhandelsorganisatie in coma dreigt de vrije, op regels gebaseerde handel ernstig aangetast te worden. 

“Internationale handel blijft een hefboom voor vrede en stabiliteit. Met een open economie die sterk leunt op export en zorgt voor welvaart en jobs is dit cruciaal voor Vlaanderen”, weet Van Dijck. “Daarom moeten we blijven inzetten op een handelsbeleid dat steunt op open strategische autonomie, onze aanvoerlijnen diversifieert en meer ambitieuze handels- en investeringsverdragen afsluit.” 

Daarnaast mogen we de VS niet verliezen als belangrijke partner en moeten de Europese instellingen aandachtig zijn over het Afrikabeleid.

Democratie

Tot slot maakt Van Overtveldt zich zorgen over de bevoegdheidsverdeling binnen de Commissie. Zo ziet hij veel overlappingen tussen de bevoegdheden van diverse Commissarissen die voor conflicten of immobilisme kunnen zorgen. “Dat laatste is exact wat we nu kunnen missen. Mijn vrees is dat de macht daarmee de facto gecentraliseerd wordt bij de voorzitter, wat vanuit democratisch oogpunt geen goede zaak zou zijn”, besluit hij.