Europees Parlementslid / Burgemeester
Kruimelpad
Waarom gaan politici op werkbezoek naar het buitenland?
Op maandag 6 juni vertrok een delegatie van de Commissie Binnenlands Bestuur, Gelijke Kansen en Inburgering op vijfdaags werkbezoek naar Kopenhagen en Malmö. Ook benieuwd wat politici op zo'n werkbezoek doen, en waarom ze net naar Denemarken zijn gegaan? Lees het hieronder.
Kris Van Dijck, Nadia Sminate, Paul Van Miert, Maaike De Vreese, Annabel Tavernier (N-VA), Chris Janssens, Yves Buysse, Sam Van Rooy (Vlaams Belang), Brecht Warnez, Katrien Partyka, Koen Van den Heuvel (CD&V), Tom Onega, Mercedes Van Volcem (Open-VLD) en Celia Groothedde (Groen) vertrokken samen met de Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen Bart Somers, op werkbezoek naar Kopenhagen en Malmö. Met het werkbezoek willen ze inzicht krijgen in hoe het asiel- en migratiebeleid van Denemarken eruitziet en tot welke resultaten dit leidt. Verder is ook de verkenning van het Deense beleid op vlak van integratie en inburgering een onderzoeksopdracht op deze reis. Dan gaat het onder andere over de taallessen, de lessen maatschappelijke oriëntatie, de begeleiding naar werk enz...
Het werkbezoek startte op maandag 6 juni met een geleide wandeling in het centrum van Kopenhagen met focus op thema's diverseiteit, migratie, integratie en stedenbeleid.
Op dinsdag 7 juni vergaderde de Vlaamse delegatie met de Deense Commissies voor Migratie en Integratie en Binnenlanse Zaken en Huisvesting in het Deens parlement, de Deense vereniging van steden en gemeenten, KL (tegenhanger van VVSG) en het Agentschap voor internationale rekrutering en integratie.
Op woensdagochtend, vertrekt de delegatie naar het Zweedse Malmö voor een overleg met de gemeentelijke autoriteiten (met onder meer Sedat Arif, schepen voor Werkgelegenheid en Sociale Zaken).
Donderdag 9 juni staat er een bezoek aan het Deens Mensenrechteninstituut klaar, met vervolgens een bezoek aan het 'Asylcenter Sandholm'. Hier krijgen ze een inleiding over de rol en de activiteiten van het Deense Rode Kruis in het Asielstelsel door het hoofd van de Asielafdeling Anne la Cour en directeur van het centrum Janich Bisp. De Vlaamse politici maken ook tijd vrij om gesprekken aan te knopen met de asielzoekers zelf.
Vrijdag 10 juni, de laatste dag van het werkbezoek, gaat de delegatie van de Vlaamse commissie langs bij het huis personen met een handicap (Hus) gevolgd door een aanvullend gesprek over het toegankelijkheidsbeleid. Als laatste activiteit kan de delegatie ontspannen door een fietstocht met 'Københavns Kommune, Danish Cycling Embassy'. Een drukgevulde, maar boeiende week beloofd.