Europees Parlementslid / Burgemeester
Kruimelpad
Voetbal 2.0
Elke zondag belicht ik een onderwerp dat me de voorbije week opviel…
Voetbal 2.0
Deze namiddag kan de strijd in Eerste Provinciale Antwerpen beslecht worden tussen Mol Wezel, 69 punten, en ASV Geel, 68 punten. Plaats van gebeuren, het Armand Melisstadion in Dessel. Als Wezel wint, promoveert het naar de nationale reeksen. Wint Geel, neemt ze de leiding over en met nog één wedstrijd voor de boeg volgende week, die voor beiden behapbaar zou moeten zijn, heeft Geel de beste papieren om te promoveren. Bij een gelijkspel straks blijven de kaarten in het voordeel van Wezel liggen.
Dat de wedstrijd in Dessel gespeeld wordt heeft enkel en alleen met veiligheid te maken. Op zich is het pijnlijk dat mogelijks voetbalgeweld de aanleiding is om voetbalwedstrijden niet in het eigen stadion te kunnen spelen. Zelfs het scheiden van supporters blijkt in Eerste Provinciale noodzakelijk te zijn en dat kan niet op het gezellige pleintje in Wezel. Dan maar naar Dessel Sport waar die scheiding wel mogelijk is en onze politie, we zitten nu eenmaal in dezelfde politiezone, efficiënter kan werken. In het verleden waren we nog gastheer toen Beerschot in lagere reeksen uitkomend op bezoek moest bij Arendonk, Branddonk (Retie) of Witgoor. Voetbalgeweld; het Tv-scherm heeft er de voorbije weken vol van gestaan en werkt blijkbaar inspirerend. Geweld, pyrotechnisch materiaal naar elkaars hoofd gooien of bommetjes laten knallen om indruk te maken, waarom toch? Niet alleen bij het voetbal. Eénmaal een gekleurde sjaal aan, wat medestanders om je heen en des te meer de decibels samen met de scheldwoorden stijgen, des te meer daalt het verstand. Machogedrag?
Terug naar het ‘mooie’ van voetbal: de titelstrijd. En straks in een mooi Dessels decor. Wij hebben een boeiende geschiedenis als het over voetbal gaat. Met deze ‘Voetbal 2.0’ vertel ik dat er een nieuw hoofdstuk gebreid wordt aan ons mooi, inspirerend en succesrijk verhaal. Zeer ver terug gaan in de tijd doe ik niet, maar twee clubs, die op twaalf seizoenen van Witgoor na, sinds de jaren zestig van de vorige eeuw in de nationale reeksen uitkomen, wie doet het ons na? Zij deden dit tot in 1997 helemaal op eigen kracht. Van dan af werd er druppelsgewijs vanuit de gemeente bijgesprongen. Steeds crescendo.
Het begon met de aankoop van twee veiligheidscamera’s, noodzakelijk in Tweede Nationale ten gevolge van de voetbalwet. Ik herinner me de politieke discussie nog levendig. We kochten ze aan met de bindende voorwaarde dat ze vlot demonteerbaar moesten zijn en dat we ze voor andere (politionele) doeleinden zouden moeten kunnen inzetten. Zouden moeten… Ik denk niet dat ze ooit naar beneden gehaald werden. Ik herinner me wel nog een leuke anekdote. Dessel Sport was voor The Great Old steeds het zwarte beest. Bij één van die wedstrijden in het oude stadion kropen supporters uit frustratie op de daken van de tribunes waardoor met het stilleggen van de wedstrijd moest gedreigd worden. Alles mooi gefilmd. Toen de Antwerp stewards na de wedstrijd de beelden bekeken en met verontwaardigde gezichten niemand bleken te herkennen besloot ik snel die komedie stop te zetten en hen ook de terugreis naar Antwerpen te laten aanvangen. De drie punten bleven in Dessel. Geen forfait. Wel sportief afgedwongen.
Acht jaar later werd beslist gedurende vijf jaar jaarlijks 100.000 euro uit te trekken voor de infrastructuur van beide clubs. De verdeelsleutel werd per raadsbesluit vastgelegd op basis van het niveau (Dessel Tweede Nationale en Witgoor Eerste Provinciale), het aantal inwoners (Dessel 5.946 en Witgoor 2.804), ploegen in competitie (Dessel 21 en Witgoor 14) en het aantal in Dessel wonende spelers (Dessel 193 en Witgoor 163). Het resultaat vijf jaar lang: Dessel Sport 58.750 euro en Witgoor Sport 41.250 euro. De laatste investeerde dat geld in het oude Jef Luytenstadion en jeugdgebouw in de Wouwerstraat. De eerste spaarde het op voor een nieuwe stap: een eigen nieuw stadion.
Dessel Sport verkavelde het oude stadion en bouwde volledig met eigen middelen het Armand Melisstadion, bestemd voor de eerste ploeg, op gemeentegrond. Op de vraag om als gemeente wel tussen te komen in de bouw van een nieuw complex voor de jeugd eisten wij de samenwerking tussen beide clubs voor wat de jeugd betreft. Op dat moment zat die jeugdwerking in Witgoor in het slop. We legden 300.000 euro op tafel en samen konden we nationaal, provinciaal en gewestelijk voetbal aanbieden. Voor elk niveau iets. Alle jeugdspelers droegen van dan af trainingsvesten met beide logo’s op hun borst. Het was een cultuurschok in ons dorp. De werking schoot bij beiden als een pijl omhoog. We werden dominant in de regio, gingen samenwerkingen aan met verschillende andere clubs uit de regio en met het Brugse Club NXT.
Witgoor had ook wel zin in een nieuw stadion. Ook zij vermarkten hun stadion en bouwden een nieuw complex: het Wouwerpark. Op gemeentegrond. Omdat de jeugd hier deel van uitmaakt werd een 180.000 euro aan subsidies voorzien, een equivalent voor het jeugdcomplex in Dessel. De gemeente ging nog verder en investeerde in totaal een half miljoen, inclusief wegenis, nutsvoorzieningen, parking, sloop van het oude gebouw, enz.
In maart 2021 kwamen beide clubs met een nieuw plan bij ons op bezoek. Ze noemden het “2.0.”. De moderne wijze om iets vernieuwends te duiden. Naast het verderzetten van de samenwerking luidde het plan om onder de hoede van Dessel Sport een derde Desselse ploeg in het seniorenvoetbal in te schrijven: Dessel B in Vierde Provinciale. Zo kunnen eigen opgeleide spelers voor wie de lat van de beide eerste ploegen te hoog ligt ook langer in eigen dorp blijven. Ook een dameselftal en G-sport zien het levenslicht. De vraag waaraan we drie jaar eerder niet konden voldoen kwam opnieuw op tafel: een kunstgrasveld in Brasel en liefst een bijkomend terrein in Witgoor. Dit laatste is onmogelijk gelet op het gewestplan, maar zou dan wel kunnen gecompenseerd worden met kunstgras op de duiveltjes velden. Zo luidde het verzoek. Dit zou buiten de A-terreinen neerkomen op negen volwaardige terreinen, waarvan één kunstgras, en aparte duiveltjesvelden voor beide Desselse clubs.
Om het plaatje volledig te maken. Daarnaast hebben onze Desselse clubs in het arbeidersvoetbal zelf nog drie velden ter hunner beschikking. Dus in Dessel 14 voetbalvelden voor 9.700 inwoners. Dessel blijft een sportdorp.
Eind vorig jaar voorzagen we een half miljoen euro voor het aanleggen van een kunstgrasveld. Beide clubs gingen aan het werk, vroegen prijzen op, gingen aan het onderhandelen en legden ons de mogelijkheid voor om in Brasel een kunstgrasveld van 106 op 70 en in Witgoor een duiveltjesveld van 70 op 50 aan te leggen voor een gezamenlijke prijs van 550.000 euro. Wij stemden toe om de 500.000 euro, voorzien in het budget 2022, daarvoor in te zetten. Beide clubs kwamen overeen dit te verdelen als volgt: Dessel 393.500 euro en Witgoor 106.500 euro. Een subsidiereglement om dit te kunnen uitbetalen en het lastenboek voor een nieuwe polyvalente gymhal voor honderden Desselse kinderen, inclusief omgevingswerken, voor meer dan 3,5 miljoen euro werden donderdag op de gemeenteraad goedgekeurd.
De spaden kunnen wat de kunstgrasvelden betreft in de grond. En voor de rest: sjotten maar. Fijne zondag en dat de besten moge winnen.
Kris van Dijck
Dessel, 24 april 2022