Europees Parlementslid / Burgemeester
Kruimelpad
Mijlpaal
De term mijlpaal mag je niet te snel gebruiken. Het is niet alleen een paal die de afstand in mijlen aangeeft tussen steden bijvoorbeeld. Een mijlpaal is in zijn figuurlijke betekenis een belangrijk feit of een gewichtige gebeurtenis waarmee een hoofdstuk afgesloten wordt en een nieuwe periode aanvangt. Een mijlpaal kan ook een tussengelegen doel zijn voor de controleerbaarheid, beheersbaarheid én stuurbaarheid van een proces dat moet leiden tot realiseren van streefbeelden.
Vandaag, 9 oktober 2017, mag er een mijlpaal stevig in de Kempense zandgrond geheid worden. Twee Vlaamse ministers, Philippe Muyters en Bart Tommelein kwamen de gedenkplaat onthullen voor de eerstesteenlegging van de eerste Vlaamse geothermiecentrale.
Goed drie jaar nadat we de geothermiecentrale in Unterhagung in Beieren bezochten, werden er vlakbij de grens met Dessel in Mol Donk twee putten geboord van meer dan 3.600 meter diep. De ene put pompt water van om en bij de 130 graden op, de andere doet dienst om dat water opnieuw in de diepe aardlagen te injecteren. Eind deze maand zal men starten met het boren van een derde put.
En vandaag dus de eerstesteenlegging van de centrale die de warmte moet omzetten in een warmtenet dat in eerste instantie de gebouwen van VITO, SCK en Belgoprocess moet verwarmen. Daarmee is een eerste dominosteen omvergeduwd. In tweede orde starten we dan met het uitrollen van het warmtenet in Dessel en Mol. Maar daarover spoedig meer nieuws.
Wat er ook van zij, een belangrijke stap werd gezet om de Kempen van duurzame warmte te voorzien. We zijn de pioniers in Vlaanderen. We zouden dom zijn om deze unieke kans niet met beide handen te grijpen.
Kris Van Dijck