Europees Parlementslid / Burgemeester
Kruimelpad
Van moedeloos naar wanhopig? Wij niet!
Elke zondag belicht ik een onderwerp dat me de voorbije week opviel…
Van moedeloos naar wanhopig? Wij niet!
De agenda op de nationale N-VA-website staat vol met nieuwjaarsrecepties en -bijeenkomsten. Van De Panne tot Voeren. Overal ontmoeten we mandatarissen, bestuursleden, militanten en sympathisanten. Duizenden. Het is op zich een verademing na drie jaar coronabeperkingen. Ja, het is van 2020 geleden dat we elkaar op deze manier onbevangen kunnen ontmoeten en wensen overmaken. Dat doen we de hele maand januari lang. Dit weekend ben ik gastspreker in drie afdelingen. Vrijdagavond stond Westerlo in mijn eigen achtertuin op het programma. Zo dadelijk vertrek ik naar Temse om de voormiddag in Buggenhout af te sluiten. Inspiratie om te spreken vind je in dit land genoeg. Elke week, elke dag opnieuw nieuwe evoluties en toestanden om ons ontvoogdend verhaal aan op te hangen. De voorbije week was daarin geen uitzondering.
Dinsdagavond was ik bijna in Dessel toen ik op het nieuws van Radio 1 vanuit Davos de stem van premier De Croo hoorde weerklinken: “Ik weet hier vele nieuwe investeerders te overtuigen dankzij onze elektriciteitszekerheid: de kerncentrales die langer open blijven en de windmolens op zee.” Ik betrapte mezelf erop dat ik van ergernis met mijn handen op het stuur begon te tikken. Net als Geert Bourgeois 21 jaar geleden toen hij de leugens van Verhofstadt aanhoorde en besloot het boek ‘De puinhoop van paars-groen’ te schrijven. Zin elf in zijn boek. Dat de kerncentrales open blijven is nog lang niet zeker. En de windmolens op zee? De kabel om de stroom aan land te krijgen geraakt maar niet gelegd. Dus niks nieuws onder de zon: de leugens en het bedrog blijven in dit land overeind. Enkel de acteurs zijn ingewisseld. Mag ik bij deze ook nog verwijzen naar het politiek eindejaarsoverzicht van Ivan De Vadder dat hij afsloot met: “ik ben van moedeloos naar wanhopig gegaan.” Velen met u, Ivan. Maar trek dan ook de juiste conclusie. Zoals wij doen. Stof genoeg dus om ellenlange nieuwjaarstoespraken te houden.
Hoofdopdracht die ik voor het volgende jaar zie is zeer duidelijk: welvaart bestendigen en de koopkracht van mensen op peil houden. Dit doen we in de eerste plaats door te werken. In Vlaanderen zijn we op de goede weg en is de 80% tewerkstellingsgraad in het vizier. Echter één van de basisvoorwaarden voor dat werk is energie. Alle goede wil ten spijt maar als er geen elektriciteit is, valt de economie stil. Het staat als een paal boven water dat we op dat vlak moeilijke tijden tegemoet gaan. Het Vivaldibeleid heeft er voor gezorgd dat het niet 5 voor 12 noch 12 uur is. Het is 5 na 12. Het getalm met betrekking tot de kerncentrales leidt er toe dat minstens de winters van 2025 en 2026 geteisterd zullen worden door stroomtekorten en we met afschakelplannen gaan te maken krijgen. Momenten dat bepaalde delen van het land geen elektriciteit zullen krijgen is geen science fiction meer.
Terwijl de vraag naar elektriciteit toeneemt (warmtepompen, elektrische voertuigen,…) neemt de productie af. De 737.534 zonne-installaties, bij optimaal gebruik goed voor 4.882 MW, en 672 windmolens, maximaal 1.690 MW bij voldoende wind, die Vlaanderen rijk zijn ten spijt. Het verlies aan elektriciteit kunnen we volledig op het conto van Vivaldi schrijven. Een westers land in de 21ste eeuw dat energietekorten heeft? Een regelrechte schande. Zeker als je weet dat wij aan de wereldtop stonden als het over energieproductie en kernenergie ging: Duurzame centrales in eigen beheer tot de uitverkoop aan Frankrijk. De uitvinding van MOX en fabricage van brandstofelement om enerzijds afval te verminderen en anderzijds onze centrales te laten draaien? Alles weg. Je houdt het niet voor mogelijk. Alleen het kenniscentrum SCK blijft nog overeind naast de knowhow om afval te behandelen en te beheren.
Nieuwe centrales, in welke vorm ook, alleen of samen met Nederland. Mij om het even. Zo snel mogelijk het tij keren is de opdracht.
En we kunnen het als we het beleid in eigen Vlaamse handen hebben. Hopeloos noch wanhopig ben ik als ik zie welke troeven wij hebben en dagelijks uitspelen wanneer Vlaanderen aan het roer zit. De economische cijfers van Vlaanderen, van u dus, zijn fantastisch. Met ruim 6,5 miljoen inwoners en slechts 13.624 km² zijn we een klein land op de wereldbol. Amper een speldenprik groot. Echter als het over export gaat zijn wij in absolute cijfers het 15de land van de wereld. Het 15de! Goed voor 2% van de wereldhandel. Lees je dat in de kranten? Neen, daar alleen maar klagen en zagen. Daarom dat ik het schrijf.
Vorig jaar was trouwens een topjaar met nieuwe buitenlandse investeringen in Vlaanderen. 278 nieuwe projecten voor 5,26 miljard euro en 6.540 nieuwe jobs. Sprongen in het oog: Pfizer in Puurs met 1,2 miljard, Plug Power in de Antwerpse haven voor 300 miljoen, Sanofi in Geel 120 miljoen en het Lommelse ZF 50 miljoen euro. Bedrijven die het verschil maken in de pharma, chemie en energie. Het Vlaams beleid ter zake werkt dankzij het gevoerde innovatiebeleid, het aanwezige ondernemingsklimaat en buitenlandse missies. Ja, zoals Davos. Onze minister-president ontmoette er één op één 30 top CEO’s, waarvan 25 op vraag van de CEO zelf. De 5 andere op vraag van de minister-president. Het betreft ondernemingen die in Europa willen investeren en de aantrekkelijkheid van Vlaanderen erkennen.
Wallonië is niet in Davos. Elio wil wel maar mag niet… Past niet in de socialistische visie…
In dit land zorgen we met 60% van de bevolking voor 72% van het bruto binnenlands product en staan we garant voor 85% van de export. Plukken we daar als gemeenschap optimaal de vruchten van? Ook als we naar nieuwe ondernemingen in België kijken zorgt Vlaanderen met 74% voor de noodzakelijke groei.
Nog een ander cijfer: Economische vooruitgang is sterk verweven met de investeringen die er in een land gedaan worden rond Onderzoek & Ontwikkeling. Dit zorgt voor duurzame jobs die in hun zog veel andere meebrengen. In de landenrangschikking staat Zweden op kop met 3,4% van haar bbp. België bevindt zich ergens in het peloton. Maar Vlaanderen alleen is goed voor 3,6%. Met andere woorden sterker dan Zweden.
En zo kan ik nog even doorgaan. Ik ben dus moedeloos noch wanhopig. Als de Vlaming slim is en volgend jaar juist stemt ligt een mooie toekomst voor het grijpen.
Indien die stem niet slim is, schuilt het gevaar om de hoek en is Vilvaldi 2 zo beklonken. Het gevaar zit hem immers in ons eigen succes. Hoe je het ook draait of keert. België en Wallonië zijn failliet. Zeker de laatste kan geen kant meer op. Sommigen zien daarin de opportuniteit om dit land verder te ontmantelen en de deelstaten meer bevoegdheden en meer middelen te geven. Ik, en dit is mijn persoonlijke mening, vrees dat de toestand van België en Wallonië zo dramatisch is dat men aan de noodrem gaat trekken. ‘t Is te zeggen niet verder bevoegdheden en middelen overhevelen (België heeft geen middelen meer) maar juist middelen en bevoegdheden terug federaal wil brengen. Dus opnieuw Belgische en Waalse putten met Vlaams geld, uw geld delven.
Geld dat we zelf nodig hebben voor onze ouderenzorg, voor onze kinderopvang, voor ons onderwijs,… Geld waarvoor we zelf gewerkt hebben. Ja, ik vrees dat men opnieuw, zoals dat al bijna 200 jaar het geval is, ons gaat uitpersen om de Belgische leugen overeind te houden.
Vlaming, let dus op uw zaak. Ik vertrek naar Temse en Buggenhout. Onze boodschap moet gehoord worden. Fijne zondag nog.
Kris van Dijck
Dessel, 22 januari 2023